پیش از همه چیز …

نجوم همیشه چیزی برای غافلگیر کردن بشر در آستینش داره

هر روز بشر رو با چیز تازه ای رو به رو میکنه کهه در نگاه اول به راحتی اون رو انگشت به دهان می ذاره …

مشاهدات بشر از جهان پیرامونش روز به روز گسترده تر میشه و حقایق بیشتری به سمت ما سرازیر میشه. اخیرا در خوشه امگا قنطورس مشاهداتی صورت گرفت که نتیجه جالبی داشت. ستاره ای در این مکان پیدا شد که عمری در حدود ۱۴٫۵ میلیارد سال داشت. شاید در نگاه اول بگین که واااای! چقدر زیاد عمر کرده و پیر هست، اما وقتی بدونید که عمر خود عالمی که در اون زندگی می کنیم چیزی در حدود ۱۳٫۸ میلیارد سال هست بیشتر متعجب میشین! این ستاره قبل از بیگ بنگ وجود داشته …

ستاره ها در گذر زمان دچار تغییراتی در درخشندگی،شعاع و دما می شن، اما در خصوص دوره زندگی یک ستاره این مساله فقط به دو عامل بستکی داره، یکی جرمش و دیگری درصد فلزیگی اون ستاره که میزان عناصر سنگین تر از هلیوم در ستاره هست. و حالا این ستاره که در موردش صحبت می کنم رصد شده در حالی که تمامش از هیدروژن و هلیوم هست. ستاره ای که سنش حدود ۱۴٫۵ میلیارد سال تخمین زده شده که سن عالم بیشتر بیشتره! و این مشکل واقعا بزرگیه …

مساله اینجاست که ما نمی تونیم ستاره ای داشته باشیم که مربوط به قبل از آغاز جهان باشه! در حال حاظر تئوری بیگ بنگ نظریه ای هست که به طور گسترده و اکثریت قابل قبول هست و می تونه وجود همه چیز رو توجیه کنه. هر چیزی که در جهان قابل مشاهده ما هست در برگشت به عقب به مهبانگ ختم میشه پس اینکه این ستاره مربوط به قبل از تولد عالم هست منتفیه.

اینجا تنها یک دلیل محتمل وجود داره این که شاید در تخمین عمر ستاره اشتباه کرده باشیم. تا کنون صدها میلیون ستاره رو مشاهده و به طور ریزی مورد بررسی قرار دادیم. در جریان زندگی تک تک اونها هستی و با توجه به شرایطشون می دونیم چه گذشته ای داشتن و چه آینده ای در انتظار اونهاست. خلاصه اینکه نجوم یک علم خیلی واضحه خصوصا وقتی به ستاره ها مربوط میشه. حتما در آینده از این موضوع پرده برداشته میشه و اطلاعات مربوط بهش اصلاح میشه. سابقا تصور میشد خوشه های کروی عمری تقریبا برابر با عمر کیهان رو دارن ولی الان میدونیم احتمالا ۴ میلیارد ساال از اونچه تصور می شد جوون تر هستن! احتمال داره چنین اتفاقی در خصوص این ستاره هم صدق کنه و احتمال بسیار قوی ای هم هست.

ابراهیم عطائی

ابراهیم عطائی، زاده ی یازدهم اردیبهشت سال 70 خورشیدی در بیرجند است. وی دوران ابتدایی خود را در شهر تربت جام سپری و درسال 81 به زادگاه خود بازگشت. از همان دوران به طور خودخوان به مطالعه در حیطه ی نجوم آماتور پرداخت. دیپلم رشته علوم ریاضی-فیزیک را در سال 87 دریافت کرد. در سال 88 با ورود به موسسه علوم آسمان مهر فعالیت های نجومی خود را بطور تخصصی تر پیش گرفت. علاقه ی وی بیشتر در حوزه اخترزیست شناسی، عکاسی آسمان شب، نجوم آماتور و آموزش آن است. وی دانش آموخته دانشگاه ملی بیرجند در رشته آمار می باشد و به کاربرد این علم در سایر علوم علاقه بسیار دارد. از جمله مسئولیت های علمی وی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: مدیر عامل موسسه علوم آسمان مهر عضو هیئت موسس کانون نجوم سپهر دانشگاه ملی بیرجند نویسنده سایت علم بازار مدیریت پروژه کشوری اطلس راهبردی نجوم مقدماتی دبیر علمی همایش های ماهانه علمی ایران مدرس نجوم مقدماتی و عکاسی نجومی عضو سابق دیپارتمان اخترزیست شناسی آیوتامی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا سوال امنیتی را پاسخ دهید. *